Контрера призова Фандъкова да не се съобразява с измислени екоактивисти

Image Format

Общинският съветник от ВМРО и председател на политическа група „Патриоти за София“ в Столичния общински съвет направи изказване по време на последната сесия на СОС за 2017 г.

 

В него той акцентира на нещата, които съветниците не са успели да разрешат през отминалата политическата година. Карлос Контрера отправя призив към кмета на столицата Йорданка Фандъкова да не се съобразява с „безпардонния натиск на шепа критикари“, които се опитват да бламират работата по инвентаризацията на Борисовата градина.

 

В обръщението си към Общинския съвет Контрера напомня също за неприетия план за управление на Витоша, като призовава той да бъде приет час по-скоро, за да се развива туризмът и да бъде улеснен достъпът на столичани до планината.

 

Друга тема, която през последните месеци бе и лична битка на съветника от ВМРО, е борбата със замърсяването на въздуха в София. Той е сезирал отговорните институции и е предизвиквал проверки особено за района на Виетнамските общежития, „Факултета“, „Красна поляна“. Контрера посочва, че по Закона за чистотата на атмосферния въздух СОС може да забрани отоплението на твърдо гориво в тези райони, в които за битови нужди се горят какви ли не боклуци, замърсяващи и околната среда, и въздуха.

 

Ето стенограма от изказването на общинския съветник Карлос Контрера >>>

 

Уважаема госпожо Кмет,

Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми колеги общински съветници,

 

            В началото на последната за годината сесия на Столичен общински съвет от името на „Патриоти за София – ВМРО и Атака” съм длъжен да заостря погледа Ви върху теми, факти и обстоятелства, които за съжаление не съумяхме да решим в настоящата година.

 

Все още не е приключила инвентаризацията на „Борисовата градина”. Темата даде хранителна среда на множество и разнородни абсолютно безпочвени спекулации, развихриха се измислени скандали, дело на малката и организирана група от професионални „еколози”. С неверни внушения и безогледни лъжи беше направен опит да се очернят институции, експерти, да се бламира работата по поддръжката на Борисовата градина. А в същото време експерти, научни работници са категорични, че опасните, болните дървета трябва да се премахват за доброто на самата екосистема и, разбира се, за осигуряване сигурността на гражданите. Доразвивайки темата ще кажа, че подобна е ситуацията с уличните дървета, с тези в междублоковите пространства и в дворовете на детските градини и училища. С други думи – трябват повече инвестиции, за да поддържаме зелената система. И в този смисъл г-жо Кмет Ви призовавам да не се поддавате на безпардонния натиск на шепата вечни критикари и опозиционери по темата с инвентаризацията на Борисовата градина.

 

            Накрая сме на поредната година без актуализиран план за управление на Витоша. Поредна година, в която развитието на планината е блокирано, а достъпът до нея е труден и ограничен, въпреки усилията на общината и ЦГМ поне да осигурят повече автобуси. И пак ще повторя, казвали сме го от групата на Патриотите и преди в тази зала – като общински съвет трябва да дадем ясен знак, че настояваме актуализираният план за управление да се приеме час по-скоро, за да дадем възможност за развиване на туризма на Витоша и да улесним достъпа на столичани, както и за да гарантираме поддръжката на рушащата се там горе инфраструктура.

 

И, разбира се, темата за качеството, за чистота на атмосферния въздух. Безспорно е вече, и няма защо да се самозалъгваме, че имаме категоричен, тежък проблем със замърсяването на въздуха. Не случайно в доста райони на столицата граждани протестираха точно по тази тема. Честно казано, това е проблем, чието решение се заключава в партньорство между общини, МОСВ, Народно събрание. Нито една община сама не може да реши проблемите със замърсения въздух. И в тази връзка МОСВ ни казва две много важни неща – основни причинители са битовото отопление и автомобилния трафик. По отношение на битовото отопление ние вече имаме своеобразен социален феномен – горене на гуми, кабели, дрехи, стари черчевата. От района на „Виетнамските общежития“ и „Факултета“ на талази се носят гъст дим и отровни пушеци. Банда пещерни типове в пристъпи на безкраен идиотизъм тровят целия град. И в този смисъл аз призовавам когато излязат данните от замерването в „Красна поляна“, да се позовем на Закона за чистотата на атмосферния въздух и с решение на СОС да им забраним отоплението на твърдо гориво там. По отношение на автомобилния трафик бих желал да Ви заостря вниманието върху факта, че София е рекордьор по регистрирани автомобили. В същото време една част от тях не отговарят на техническите изисквания, но се движат по софийските улици и бълват вредни газове. Това, разбира се, е въпрос, който само НС може да реши чрез изменения в законите. Но призовавам да поставим като политически орган ребром темата и да искаме налагане на независим надзор на техническите пунктове. Масова е практиката да се пускат автомобили, които не отговарят на минималните стандарти, които дори са опасни. Първопричината е точно в пунктовете за годишните технически прегледи, където се хитрува на едро и се извършват фиктивни прегледи. Резултатът – опасни автомобили по улиците, които всеки ден бълват дим, сажди и токсични газове.