Телевизия


Защо Столична община подкрепя София прайд 2018?


В "Денят он Еър" прогнозирах, че тази година гей парадът ще коства над 180 000 - 190 000 лв. само за охраната от МВР. Посочих, че за 2016г. са похарчени над 149 000 лв. за охрана и са били ангажирани 1215 униформени, за 2018г. подозирам, че ще се похарчат поне 180 000 лв. и ще бъдат изкарани на улицата да охраняват 1500-1600 души. Подчертах, че с тези средства може да решим проблемите със сигурността на цели общини - например Ботевград, където има недостиг на полицаи. Подкрепата на Столична община за провеждането на София прайд 2018г. е учудваща, вероятно се дължи на силен външен натиск. Гейпарадът не решавани никакви проблеми, а създава нови. Опитват се чрез тази показност да бъдат забелязани и да накарат българското общество да свикне с идеята за еднополови бракове и с това хомосексуални двойки да осиновяват деца. Хората, които защитават гей парада са едни от най-тоталитарно мислещите лица, които се изявяват по медиите. Тези хора са опасни за обществото, защото изповядват философията, че тяхната идеология е единствено правата, а всичко различно мислещи трябва да бъдат мачкани. Що се отнася до другата любопитна тема - ситуацията около район "Младост" коментирах, че Не може да блокираш административно един район, да притискаш граждани и фирми и да работиш по подобен безогледен начин. Преди дни арестуваха десетинаслужители на ДАИ, но не виждам тълпи от протестиращи хора за тях. Обществото ни проявява двойни стандарти. Любопитно е да се изследва кой какво е правил в район Младост - например представителят на "Зелените" и кандидат за депутат от "Да, България". Защитата се опитва да представи този процес като фарс, а говорим за много сериозна корупция. Не трябва да губим фокус от голямата тема.  

Разговор в Канал 3 за общинските проблеми


В "Денят на живо" по Канал 3 засегнахме някои щекотливи общински теми. Парлива е темата за ремонтите на пътищата и улиците в София. Очертават се основните проблеми - забавяне на обществените поръчки, порочните практики да се кърпят при дъжд, при минусови температури, силния дисбаланс в инвестициите между отделните райони. Отделно от това, докато някои изпълнители не бъдат осъдени за некачественото изпълнение, няма да се променят нещата. Голямата тема за инсталацията за оползотворяване на РДФ горивото на площадката на ТЕЦ - София също поражда дискусия. За всички трябва да е ясно, че това е една процедура, започнала 2007-2008г. и в момента нещата са на етап финално одобрение на заема. Категорично заявих, че не сме подкрепяли различните етапи, защото не съм особено убеден в целесъобразността. Едно от най-големите ми колебания е свързано с върволицата камиони, която ще шества от завода на гара Яна до ТЕЦ-София. От другата страна приказките колко тонове финни прахови частици щяла да отделя технологията са небивалици, които измислиха някои хора около кръга Капитал-Дневник. Засегнахме и казусите около одобрените от СОС правила за прием в първи клас. Нашата група - "ПАтриоти за София - ВМРО и АТАКА" не ги подкрепи. Считаме, че правилата са нескопосани, ще се стигне до хаос и брожение сред родителите, защото са така написани, че хората се превръщат в крепосни селяни и се лишават децата от възможността за достъп до качествено образование.

Коментар в ТВ Европа по темите протести и сигурност


Като гост в студиото на ТВ Европа изразих позициите на Обединени патриоти за актуалните теми от последните дни. Подчертах, че организираните протести и голото политическо говорене на БСП девалвират институциите и подменят дневния ред на обществото, защото излишно се истеризират актуалните обществени въпроси. Социалистите не предлагат решения, а боравят с внушения и неистини. Отчитаме оттеглянето с решение на Министерски съвет на Истанбулската конвенция за една малка победа на Обединени патриоти. Безспорно е, че България няма нужда да приема тази конвенция. По отношение на домашното насилие и защита правата на жените нашата съществуваща правна рамка е много добре разписана.  По темата за неизбежната отбрана заявих, че поради некадърност и несправяне с елементарната организация на работата в МВР, хората живеят в несигурност, в страх. Именно поради това справедливо протестират и се възмущават. редно е да прецизираме института на неизбежната отбрана, за да бъдат сигурни хората, че могат да се защитават при нападение от някой бандит, без да се страхуват, че после ще бъдат съдени.

За неизбежната отбрана - дебат в БНТ


В студиото на БНТ в предаването "Още от деня" имаше разпален, но и доста смислен дебат относно прецизиране на текстовете за неизбежната отбрана и либерализиране на режима за носене на огнестрелно оръжие. Тезата, която развих е следната:  "По отношение на института неизбежна отбрана е очевидно, че трябва да вървим към промяна и прецезиране на ал.3, която третира ненаказването на деянието, когато се противопоставите на нападателя в своето жилище.Това са редакции от 97-ма година, кои бяха окастрени от тогавашния състав на Конституционен съд. Очевидно е, че обществото очаква от Народното събрание, политиците действия в посока повече яснота. Масово хората не разбират какво е неизбежна отбрана и къде е границата." Отделно от това повдигаме и темата за огнестрелното оръжие, тъй като за съжаление и там съдебната практика не е в полза на защитаващия се от нападение, който го използва.  Необходимостта от прецизиране на регламентацията на неизбежната отбрана аргументирах и с доводите, че много често българският съд превръща жертвата в престъпник, защото някой се е защител от бандитите.   

Захариева ще плати тежка цена за Истанбулската конвенция


В студиото на Канал 3 имах интересен разговор, дори мога да го нарека дебат, относно битието на "Истанбулската конвенция". От ВМРО категорично се противопоставяме на приемането и ратификация на този международен документ. През задния вход, под благовидния повод, предтекст, за лозунга борба с насилието над жени, ни се пробутват идеи за признаване на трети пол, за еднополови бракове, за вкарване на гей пропаганда в детски градини и училища. От ВМРО категорично възразяваме срещу формулировката да си преисмислим традиционните ценности - ако се приеме, на тази основа е напълно възможно да започне един процес на демонтаж на българските ценности, в т.ч. на нормативно ниво. Вицепремиерите на Обединени патриоти, както и всички министри, излъчен от нас гласуваха в МС против конвенцията. В Парламента също няма да се даде подкрепа.  Вицепремиера Захариева и външен министър според мен е подвела министър-председателя и има голяма вероятност да плати тежка цена за начина, по който пробута това решение.  "Захариева не помага нито на премиера, нито на ГЕРБ, нито на себе си. Със сигурност избирателите на ГЕРБ също не са гласували на избори за узаконяването на трети пол. На Захариева й предстои да обеснява пред Борисов зщо го е подвела.", заявих също в студиото.

Разговор за качеството на въздуха в столицата


В студиото на тв "Европа" определих горенето на гуми, кабели, дрехи като особена форма на тероризъм. Факт е, че обитаващите "Виетнамските общежития" и "Факултета" осъществяват своеобразен геноцид над западните квартали на столицата, горейки каквото им падне. Резултатът е влошаване на качеството на атмосферния въздух - отделяне на колосални вредни емисии, превишаване в пъти на максимално допустимите норми на прахови частици. Неизвестно е и какво количество токсини и сажди се отделя. Това е пагубно за човешкото здраве и именно поради това от ВМРО го окачествяваме като геноцид. Настояваме РИОСВ-София да разположи мобилна или стационарна станция, която да замерва нивата на замърсяване през целия отоплителен сезон, а на нарушителите да се налагат санкции по реда на чл. 35 от Закона за качеството на атмосферния въздух.  Отделно от това предлагаме на Столичния общински съвет да се възползва от правната възможност да забрани отоплението на твърдо гориво на територията на "Виетнамските общежития" - общинска собственост. Категорично е необходима повече активност и смелост от страна на институциите, за да пресечем този своебразен екологичен тероризъм.

ВМРО срещу БСП относно политиките и управлението


В студиото на "ПИК ТВ" с депутата Александър Симов (БСП) влязохме в спор по темите за управлението, вота на недоверие, който се конструира от БСП и ДПС. Ясно проличават същностните ни различия със социалистите по фундаментални въпроси. ДПС е партията е, която е приватизирала общините, където има техни избиратели. "Г-н Симов, като ще бъдете принципни, вадете и тези неща и бъдете обективни, извадете и вашите, и на ДПС гейтовете, както и феодалите.Има и примери за това, че общинари от БСП зад гърба на партията се договарят с хора от ГЕРБ на местно ниво. Проверете как двамата партийни лидери на БСП от София влязоха през задния вход в управлението на общински фирми в София и след какви договорки.", заявих по време на спора.   Относно вота на недоверие, който се подготвя от БСП заедно с ДПС.   "Разсъждавайки върху думите на Карадайъ от онзи ден оставам с впечатлението, че отдавна са водени такива разговори, защото той каза разговарях с някои колеги. Дали прегръдката от "Орлов мост" продължава да бъде толкова близка и дали си правят сметката БСП и ДПС да управляват заедно. Виждаме, че има унисон - БСП нападат ГЕРБ, а ДПС - "Обединени патриоти", репликирах опита на Александър Симов да се измъкне, че едва ли не те не действат в синхрон с турската партия.   Във връзка с ремонтните дейности в София:    "Факт е, че нещата не се получават - не само ремонта на бул "Дондуков" и велоалеята на ул. "Раковска". Тъждество между ГЕРБ и Обединени патриоти в Столичния общински съвет няма. Аз също съм крайно недоволен от тротоарите, шахтите, не говорим само за бул "Дондуков. Има много неща, които трябва да се поправят и ние не си мълчим. Голяма грешка беше, че се пусна движението по бул. "Дондуков" преди да завърши целият ремонт ".