Телевизия


ВМРО срещу БСП относно политиките и управлението


В студиото на "ПИК ТВ" с депутата Александър Симов (БСП) влязохме в спор по темите за управлението, вота на недоверие, който се конструира от БСП и ДПС. Ясно проличават същностните ни различия със социалистите по фундаментални въпроси. ДПС е партията е, която е приватизирала общините, където има техни избиратели. "Г-н Симов, като ще бъдете принципни, вадете и тези неща и бъдете обективни, извадете и вашите, и на ДПС гейтовете, както и феодалите.Има и примери за това, че общинари от БСП зад гърба на партията се договарят с хора от ГЕРБ на местно ниво. Проверете как двамата партийни лидери на БСП от София влязоха през задния вход в управлението на общински фирми в София и след какви договорки.", заявих по време на спора.   Относно вота на недоверие, който се подготвя от БСП заедно с ДПС.   "Разсъждавайки върху думите на Карадайъ от онзи ден оставам с впечатлението, че отдавна са водени такива разговори, защото той каза разговарях с някои колеги. Дали прегръдката от "Орлов мост" продължава да бъде толкова близка и дали си правят сметката БСП и ДПС да управляват заедно. Виждаме, че има унисон - БСП нападат ГЕРБ, а ДПС - "Обединени патриоти", репликирах опита на Александър Симов да се измъкне, че едва ли не те не действат в синхрон с турската партия.   Във връзка с ремонтните дейности в София:    "Факт е, че нещата не се получават - не само ремонта на бул "Дондуков" и велоалеята на ул. "Раковска". Тъждество между ГЕРБ и Обединени патриоти в Столичния общински съвет няма. Аз също съм крайно недоволен от тротоарите, шахтите, не говорим само за бул "Дондуков. Има много неща, които трябва да се поправят и ние не си мълчим. Голяма грешка беше, че се пусна движението по бул. "Дондуков" преди да завърши целият ремонт ". 

Пилеенето на питейна вода е социален бич


В предаването еМисия по БиАйТи доразвих темата за кражбите на вода и за необходимостта от радикално решение на проблема. Оказва се, че едни потребяват - други плаща. Крайно несправедливо. Съвсем ясно казах, че криминализиране на кражбите на вода е мярка, за да се стреснат крадците, да спрат да крадат и да започнат да си плащат. Абсурдно е 6000 човека да имат три измервателни уреда, това е ситуация, търпяна доста време. Тези проблеми са били поне от две десетилетия. Оказа се, че примерно във „Филиповци“ и „Факултета“ незаконната консумация на година се равнява на над 3 милиона кубически метра вода – това е над 5 милиона лева вода, която не се плаща. Плаща ги изрядният потребител. Нямам как с три водомера да се изчисли консумацията на вода в циганската част на „Филиповци“. Проблеми с незаконното потребяване на вода от цигани съществува от години не само в София, но и в други градове. В Наказателния кодекс има два неясни текста. Единият преследва незаконното присъединяване към водопровод, електропреносна мрежа и т.н., а другият – пак незаконно присъединяване, което води до отклонения в отчитането на потребеното. Неяснотата ни накара да направим анализ първо в София за ситуацията с потребяването на вода. Затова и подготвяме законодателни инициативи за криминализиране на незаконното присъединяване към ВиК мрежата. Мотивите за това са първо, че водата е обществен ресурс. Питейната вода е национално богатство, а пилеенето и кражбата на вода са социален феномен. Това е един социален бич, защото такива проблеми има не само в София, но и в Сливен, и в „Максуда“ във Варна, и на доста други места. Вторият мотив е свързан с нерезултатността от административните мерки. Очевидно нито държавата в лицето на КЕВР, нито ВиК операторите, които са търговски дружества, могат да се справят с незаконното присъединяване и потребление на вода.  

Гей парадът тероризира цялото общество


Тази седмица получих официален отговор от Министерство на вътрешните работи на моето питане колко ни струва гей парадът. И цифрите са сряскащи. За 2016г. сметката е 1215 души униформен състав, изкаран да пази прайда, платени 150 000 лв. само за извънреден труд, другите разходи - един Бог знае колко са. Косвените щети - за цял ден затворен буквално целият център, блокаж на основни пътни артерии. И, разбира се, основният въпрос - политически философски: каква ценност е София прайд, какъв му е смисълът, освен че е явна провокация, брутална демонстративност към всички останали, които не одобряват гей браковете, осиновяването на деца от гей двойки и т.н. Повдигнах и една много сериозна тема за размисъл - от цифрите е видно, че по време на гей парада почти цялата полиция на София се струпва да охранява това по своя характер частно парти за кефа на една малка, но креслива група. От оперативна, от логическа гледна точка - пълен абсурд. Оголваш цяла София, изпразваш районните, пращаш целия наличен униформен състав да виси 14-18 часа да пази гей парада. Рай за бандитите! И задаваме и друг въпрос. Ако няма заплахи за обществения ред, кому е нужен такъв брой охраняващи от полицията?! Очевидно е, че провеждането на гей парада е заплаха за обществения ред. И не трябва да бъде съгласувано, не трябва да се допуска. Но криворазбраната политическа коректност води до това да се пренебрегват оператвините данни и да се провежда гей парада на всяка цена - на 1-2 парадиращи гейове по един полицай. В задочния спор с бранителя и представителя на гейовете - лицето Пол Найденов истината лъсва. По думите на самия гей-пропафандатор става ясно, че София прайд е един карнавал, едно парти. т.е. общество трябва да ги търпи, защото те, видите ли, си правели кефа и всички трябва безропотно да го приемем. Оказва се и друго - гей парадът не се охранявал от полицията, те пазели обществения ред. Нагла и долна лъжа - полицията е там, за да пази съгласуваното мероприятие - гей парада. Много плосък опит да избягат от отговорност, разбира се, и да не си платят сметката. Спорът, дебатът с тези типове протича така - ти им говориш с факти и документи, те с клишета и общите глупости за права, толерантност и тем подобни.  От ВМРО продължаваме да дълбае и да търсим факти - официално поставяме въпроса пред финансовия контрол да установи как е финансиран този гей парад, кой плаща сметката, откъде идват парите, какъв е произходът им и т.н.

За да има обществен ред - трябва да се спазват правилата


Коментар в студиото на България он еър по темите за проверките в Слънчев бряг, за обществения ред, колко платихме за гей парада в София и други теми, свързани с обществения ред. Разговаряйки по актуалните теми, призовах като граждани да се вгледаме и в себе си и да не гледаме само в собственото си канче, а да осъзнаем, че живеем в общество и трябва да има граници, правила, за да не се избием помежду си. По казуса Слънчев бряг - намесата на вицепремиера Симеонов показа, че за да бъде ефективен контрола за спазване на правилата, трябва натиск отгоре. Чиновниците по места на средно и ниско ниво често си затварят очите за нарушенията и беззаконията. Огласих и фактите покрай гей парада в София - за 2016г. парадът е пазен от 1215 полицаи. С други думи цялата софийска полиция е охранявала шествието на кресливите гей-активисти. Само за извънредния труд на ангажираните униформени са заплатени 190 000 лв. от бюджета на МВР.

Повече усилия и ресурси за зелената система на София


Днес в студиото на БИТ ТВ в предаването КОД 11-13 коментирах темата за зелената система на София, за инцидентите с клони, които нараниха няколко граждани, новите промени в правилата за платено паркиране - разширяването на "Зелена" зона. Алармирх, че преди 15-ти септември опасните дървета в дворовете на училища, детски градини и здравни заведения трябва да бъдат премахнати, необходимо е да се осигурят повече инспектори на терен от "Зелена система", които да обследват дърветата. Изразих становището, че трябва повече кастрене на короните на дърветата, а исъхналите и опасни дървета безкомпромисно и незабавно да се премахват. От ВМРО сме готови да подкрепим и предложение за осигуряване на повече финансиране - в случая с детските градини и училища става дума за около 100-150 000 лв., с които може да се извърши профилактика и опасните клони и дървета да бъдат премахнати.